Algemeen politiereglement van de gemeente Koksijde – GR 12 december 2018
Hoofdstuk 2. WINDSURFEN, KITESURFEN EN ANDERE VORMEN VAN WATERSPORTACTIVITEITEN
Afdeling 1. Windsurfen - kitesurfen
Artikel 1. Voor het beoefenen van het windsurfen en het kitesurfen worden er op het strand van Koksijde, dit vanaf de grens met De Panne tot de grens met Nieuwpoort vier zones voorbehouden:
• Zone van 200 meter, ter hoogte van de Dumontlaan, tussen de grens met de gemeente De Panne en de bewaakte zone Sint-Idesbald;
• Zone van 200 meter, ten oosten van de bewaakte zone Sint André; • Zone van 200 meter, ter hoogte van de Alfred Devoslaan, ten westen van de bewaakte zone Duinpark;
• Zone van 200 meter, ten westen van het Eugène Debongnieplein, ten westen van de bewaakte zone Groenendijk.
Artikel 2. Insteek-, lanceer-, en bufferzones
§1. Het aanvatten en beëindigen van de activiteiten, zoals bepaald in hoger vernoemde definities en voor zover de strandconcessies dit toelaten, zijn enkel mogelijk in de insteekzones.
§2. Indien de insteekzones bestemd voor kitesurfen grenzen aan een bewaakte zone voor baders, dan moet er tussen beide zones een bufferzone van 50 meter voorzien zijn .
§3. De bufferzones worden begrensd aan de kant van de insteekzone door een reeks hoge rode cilindervormige boeien. Aan de kant met de bewaakte zone, wordt de grens aangeduid door een reeks gele bolvormige boeien.
§4. In de insteekzones is het verboden te baden en aan strandvisserij te doen.
§5. De insteekzones worden gesignaleerd bij het begin en einde van die zones door middel van borden waarop het uniform silhouet voorkomt van een watersporter aangevuld met onderbord vermeldend “verboden te baden”.
Artikel 3. Bewaking en reddingen
§1. De gemeente staat in voor de organisatie van de bewaking en reddingen in de insteekzones. De gemeente bepaalt de modaliteiten en kan evenwel beslissen om de bewakings- en reddingsbevoegdheid bij schriftelijke overeenkomst te delegeren naar de watersportclubs of het IKWV.
§2. De activiteiten zoals bepaald in dit deel zijn toegelaten wanneer tegelijkertijd aan volgende voorwaarden is voldaan: - alleen van zonsopgang tot zonsondergang.
§3. Er geldt een informatieplicht om de beoefenaars brandingsporten te wijzen op de bewakings- en reddingsactiviteiten wanneer respectievelijk een groene, rode of geen vlag gehesen wordt. De verantwoordelijke voor de bewaking bepaalt welke vlag er zal gehesen worden. Deze informatieplicht geldt niet voor de scheepvaartcontroles.
§4. Als er geen vlag wordt gehesen, worden geen reddingen en geen bewaking voorzien door IKWV of de watersportclubs zoals gedelegeerd door de gemeente.
§5. De groene vlag wordt gehesen wanneer de in §2 opgesomde voorwaarden zijn voldaan, en wanneer in de insteekzone bewaking en reddingen voorzien worden door IKWV of de watersportclubs zoals gedelegeerd door de gemeente.
§6. De rode vlag wordt gehesen wanneer in de insteekzone enkel bewaking, maar geen reddingen kunnen verricht worden door IKWV of de watersportclubs zoals gedelegeerd door de gemeente.
§7. De personen die instaan om watersporters in moeilijkheden hulp te bieden dienen in het bezit te zijn van een specifiek vaar- en reddingsbekwaamheidsattest afgegeven door een erkende watersportfederatie of het IKWV. §8. Het IKWV maant op regelmatige tijdstippen onbevoegden aan om uit bufferzones of veiligheidszones te gaan.
Artikel 4. Vaarbewegingen
§1. Brandingsporters dienen steeds op een veilige afstand te blijven van strandhoofden en kunstwerken.
§2. Het op- en neerlaten van de kite of plankvlieger moet gebeuren in de lanceerzone, zoals bepaald in artikel 4 § 6. Algemeen politiereglement van de gemeente Koksijde – GR 12 december 2018 71 In geen geval mag het op- en neerlaten van de kite of plankvlieger gebeuren waar een vallende kite of plankvlieger een ernstig en onmiddellijk gevaar voor het publiek kan uitmaken.
§3. Het is hen verboden op welke wijze dan ook de strandreddingsdiensten of om het even welk vaartuig te hinderen.
§4. De windsurfers en kitesurfers mogen zich tot maximum een 2 zeemijl (1852m) beneden de laagwaterlijn in zee begeven.
§5. De beoefenaars van brandingsporten dienen onmiddellijk de aanmaning en bevelen op te volgen, gegeven door de met bewaking belaste personen.
§6. Het is de kitesurfer verboden aan powervliegeren te doen op het strand uitgezonderd bij laagwater mits het respecteren van een veiligheidsafstand van 2 keer de lengte van de lijnen. Het opstijgen en landen van de vlieger is enkel toegelaten in de daartoe bestemde zone. Het is verboden aan kitesurfen te doen met landwind.
§7. De plankvliegers zijn verplicht minstens de bepalingen inzake uitrusting te volgen die zijn opgenomen in het Koninklijk Besluit van 22 juni 2016 betreffende de brandingsporten.
Artikel 5. Uitrusting, meldingsplicht, bekwaamheid
§1. De beoefenaar van brandingsporten moet afdoende en passende veiligheidsuitrusting bij zich hebben, afhankelijk van de zone: 1° in de insteekzones : isothermisch pak; 2° in de kustzone, maar buiten de insteekzone, en in de zeezone: isothermische pak, een zwemvest of reddingsvest of impactvest, met voldoende drijfvermogen om het lichaam aan de oppervlakte te houden en een aangepast middel voor het versturen van noodsignalen. Het aangepast middel voor het versturen van noodsignalen moet voldoen aan de internationale verplichtingen en bij voorkeur een plaatsbepaling weergeven.
§2. Het federaal overlegplatform voor de pleziervaart, opgericht bij koninklijk besluit van 28 juni 2009, stelt een niet-exhaustieve lijst van afdoende en passende veiligheidsuitrusting op. Voor het overige gelden de bepalingen van de wet van 5 juli 2018 betreffende de pleziervaart. Afdeling 2. Vaartuigen zonder zeil of zonder motor
Artikel 6.
Het varen met kajak, kano, brandingsraft, pedalo en het roeien zijn enkel toegelaten in de insteekzones zoals bepaald in artikel 1.
Artikel 7.
§1. Het varen met de kajak, kano, brandingsraft, pedalo en het roeien zijn enkel toegelaten bij helder weer, bij windkracht 3 Beaufort (zeewind) of 4 Beaufort (landwind). Uitzonderingen zijn mogelijk in geval van vergunde wedstrijden of cursussen op expliciete machtiging.
§2. De beoefenaars dienen te allen tijde in de bewaakte zone op 200 meter te blijven van de laagwaterlijn. Bovendien dienen ze onmiddellijk de aanmaning en bevelen van de strandredders op te volgen.
Artikel 8.
De kano’s en de kajakken moeten uitgerust worden met de voorzieningen zoals omschreven in het KB van 4 juni 1999. Afdeling 3. Vaartuigen onder zeil of met motor voor het beoefenen van de watersport of de sportvisserij
Artikel 9.
Vaartuigen onder zeil of met motor zijn enkel toegelaten in de daartoe vastgelegde zones. In deze zones is het verboden te baden, aan strandvisserij te doen of andere activiteiten van strandrecreatie uit te oefenen. De volgende zones worden voorzien: - Zone van 200 meter ter hoogte van de Dumontlaan, tussen de grens met de gemeente De Panne en de bewaakte zone Sint-Idesbald.. - Zone van 200 meter, ter hoogte van de Alfred Devoslaan, ten westen van de bewaakte zone Duinpark..
Artikel 10. Het varen onder zeil of met motor is enkel toegelaten, bij helder weer, bij windkracht 3 Beaufort (zeewind) of 4 Beaufort (landwind). De bepalingen van dit artikel zijn niet van toepassing op vergunde georganiseerde wedstrijden of zeilcursussen.
Artikel 11.
§1. Alle opvarenden dienen onmiddellijk de aanmaning en bevelen op te volgen van de strandredders. Zij dienen daarenboven in de bewaakte zone te alle tijden op 200 meter van de laagwaterlijn te blijven.
§2. Het is hen verboden op welke wijze dan ook de strandreddingsdiensten of om het even welke vaartuig te Algemeen politiereglement van de gemeente Koksijde – GR 12 december 2018 72 hinderen.
§3. De vaartuigen dienen steeds op een veilige afstand te blijven van strandhoofden en andere kunstwerken. §4. Het federaal overlegplatform voor de pleziervaart, opgericht bij koninklijk besluit van 28 juni 2009, stelt een niet-exhaustieve lijst van afdoende en passende veiligheidsuitrusting op. Voor het overige gelden de bepalingen van de wet van 5 juli 2018 betreffende de pleziervaart.